Malign Melanoma
Malign Melanom Nedir?
Malign melanom, cilt yüzeyinde pigment üreten hücrelerde gelişen, vücudun diğer bölgelerine de yayılabilen cilt kanseri türüdür. Özellikle güneşten veya solaryumlarda alınan ultraviyole ışık nedeniyle meydana gelir. “Malign” ifadesi kanserin kötü huylu, yani metastaz yapma potansiyeli taşıyan ve tedavi edilmezse hayati tehlike oluşturabilen bir hastalık olduğunu belirtir. Melanositlerde başlayan bu cilt kanseri türü hızlıca dokulara yayılma özelliğine sahiptir. Melanomların yaklaşık %30’u var olan benlerde başladığı bilinir. Bu nedenle vücutta oluşabilecek belirtileri bilerek buna yönelik önlem almak, malign melanom türünde erken teşhis ve tedavi açısından önemlidir.
Malign Melanom Belirtileri Nelerdir?
Malign melanom belirtileri, genellikle mevcut bir benin yapısındaki değişikliklerle ya da yeni bir büyümenin ortaya çıkmasıyla başlar. Ciltteki renk, şekil, boyut ve semptomlarındaki değişiklikler, bu kanserin ilk belirtileri olarak değerlendirilebilir. Melanomun daha ileri aşamalarda vücudun diğer bölgelerine yayılmaması için erken dönemde fark edilmesi önemlidir.
Malign melanom ilk belirtileri ve semptomları şöyle sıralanabilir:
- Mevcut bir benin yapısında oluşan değişiklikler
- Ciltte yeni bir pigmentli lezyon
- Alışılmadık bir lezyon büyümenin oluşması
- Birden fazla renk veya düzensiz renk desenlerine sahip büyümeler
- Bende 6 milimetreden büyük yeni büyümeler
- Kaşıntı veya kanama gibi semptomlar
- Düz olmayan, çentikli ya da tırtıklı kenarlara sahip benler
Melanom her zaman var olan bir benin içinde başlamaz, sağlıklı ciltlerde de gelişebilir. Malign melanom belirtileri vücudun herhangi bir yerinde görülebilir. Bunun yanında iç organlarda da gelişme gösterebilir. Bu tip gizli malign melanomlar, özellikle kahverengi veya siyah tenli kişilerde daha yaygındır.
Malign Melanom Neden Olur?
Malign melanom, ciltte melanosit adı verilen hücrelerin DNA’larındaki değişikliklerle nedeniyle oluşur. Bu değişiklikler sağlıklı hücrelerin kanser hücrelerine dönüşmesine yol açar. Melanositler, cilde rengini veren melanin pigmentini üretiminden sorumludur. Cilt kanserinin bir türü olan malign melanom, genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Fakat ultraviyole (UV) ışığına maruz kalmanın önemli bir rol oynadığı düşünülür
Malign melanom nedenleri şöyle sıralanabilir:
- Ultraviyole (UV) ışığına maruz kalma
- Genetik faktörler
- Açık tenli, sarı saçlı ve mavi gözlü olmak
- Frekanslı cilt yaralanmaları veya pigment değişiklikleri
- Zayıf bağışıklık sistemi
Malign Melanom Nasıl Teşhis Edilir?
Malign melanom şüphesi ve belirtileri barındıra kişilerin benlerinde ya da cildinde bir anormallik fark edildiği durumda, doktor bu alana biyopsi yapabilir. Biyopsi sayesinde şüpheli olan dokudan örnek alınarak kanser hücrelerinin olup olmadığı tespit edilir. Eğer biyopsi sonucunda melanom görülürse, yayılma derecesi belirlenerek tedavi sürecinin planlanması sağlanır. Malign melanom evreleri, tümörün derinliğine, kalınlığına göre belirlenebilir.
Melanom evreleri şöyle sıralanabilir:
- Evre 0: Melanom yalnızca cildin en üst katmanında (epidermis) yer alır.
- Evre I: Melanom henüz yayılmamış ve düşük riskli, cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir.
- Evre II: Tekrar etme riski yüksek ancak henüz yayılma görülmemiştir.
- Evre III: Melanom, yakınlardaki lenf düğümlerine veya cilde yayılma göstermiştir.
- Evre IV: Melanom, uzak lenf düğümlerine, cilde veya iç organlara yayılmıştır.