Akciğer Zarı Kanseri (Mezotelyoma)
Akciğer Zarı Kanseri (Mezotelyoma) Nedir?
Akciğer zarı kanseri yani mezotelyoma, göğüs boşluğunda, iç organları ve akciğeri saran koruyucu zar dokusu olan mezotel adı başlayan kanser türüdür. Bu kanser akciğer, kalp veya karın zarını etkileyebilen nadir bir kanserdir.
Akciğer Zarı Kanseri (Mezotelyoma) Evreleri Nelerdir?
Akciğer zarı kanseri, genellikle akciğerleri (plevra) veya karnı (periton) kaplayan ince doku tabakasında oluşan agresif ve nadir bir kanser türüdür. Bu kanser türü 4 evreden oluşmaktadır.
- Akciğer zarı kanseri evre 1: Tümör sadece akciğer zarı ile sınırlıdır. Akciğer zarında çok az bir kalınlaşma söz konusudur.
- Akciğer zarı kanseri evre 2: Tümör göğüs duvarı, kalp ve yemek borusunun üzerindeki zara yayılım göstermiştir.
- Akciğer zarı kanseri evre 3: Tümör, diyaframı geçmiş ve karın zarına yayılmıştır. Lenf bezlerinde tutulum görülebilir.
- Akciğer zarı kanseri evre 4: Tümör diğer organlara metastaz yapmıştır.
Akciğer Zarı Kanseri (Mezotelyoma) Neden Olur?
Akciğer zarı kanserinin (Mezotelyoma) en yaygın nedeni asbest olarak bilinen maddenin solunması ile asbeste maruz kalınmasıdır. Akciğer zarı kanseri nedenleri arasında çok düşük ihtimalle olsa da virüse bağlı gelişimler görülebilmektedir. Asbest maruziyetinin en önemli etken olmasına rağmen akciğer zarı kanseri (Mezotelyoma) nadir görülen bir hastalık değildir. Gemi sanayi, izolasyon sektörü, inşaat sektörü, nalbur, balata sektörü, tank palet fabrikasında çalışınlar, yatılım sektöründe çalışmış veya bu işyerlerinin yanında yaşamış kişilerde asbeste maruz kalma riski fazla olduğundan akciğer zarı kanseri gelişme ihtimali daha yüksektir.
Akciğer zarı kanserinin ortaya çıkması için Asbest maruziyetinden sonra 10 yıl gibi bir süre geçmesi gerekmektedir. Asbest ile genç erişkinlik yaşlarında çalışan insanlarda çok uzun yıllar sonra akciğer zarı kanseri ortaya çıkmaktadır.
Asbestle sadece sanayi sektöründe karşılaşılmamaktadır. Türkiye’de Diyarbakır Çermik, Eskişehir, Afyonkarahisar, Nevşehir gibi illerde doğal olarak toprakta asbest bulunmaktadır. Yumuşak ve güzel kokulu bir madde olan asbest bu bölgelerde evlerin kaplanmasında veya pekmez yapımında sık olarak kullanılmaktadır. Doğal yollarla asbest solumakla da akciğer zarı kanseri gelişebilmektedir.
Asbest maruziyeti olan bir kişiyle yaşamak da akciğer zarı kanserine neden olabilmektedir. Asbeste maruz kalan kişiler, lifleri ciltlerinde veya kıyafetlerinde eve taşıyabilir. Bu şekilde asbeste maruz kalmak akciğer zarı kanseri riskini artırabilir. İş yerinde yoğun asbestle çalışan kişiler, işten ayrılmadan önce duş alarak ve kıyafetlerini değiştirerek eve asbest lifleri getirme riskini azaltabilir.
Asbest ile tensel temas akciğer zarı kanserine neden olmamaktadır. Asbestin akciğer zarı kanserine neden olabilmesi için solunum yoluyla alınması gerekmektedir.
Akciğer Zarı Kanseri (Mezotelyoma) Belirtileri Nelerdir?
Akciğer zarı kanseri (Mezotelyoma) akciğer çevresinde sıvı gelişmesiyle ortaya çıkar. Kanserin geliştiği akciğer tarafında batma tarzı ağrı hissi, öksürük, nefes darlığı gibi belirtiler gösterir. Sıvı toplanması belirtisi ortaya çıktığında genelde akciğer zarı kanseri 2. evresindedir.
Akciğer zarı kanserinin (Mezotelyoma) belirtileri şunlardır;
- Akciğerlerin su toplaması
- Nefes darlığı
- Ağrı
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Nadirde olsa akciğer kanserine benzer öksürük